Onthulling herdenkingsmonument Britse bevrijders in Baexem – ‘British Day’

Dit verhaal is de aanleiding geworden om op deze plaats een herdenkingsplaquette te onthullen die tevens een dank is aan alle Britse divisies die Leudal in 1944 bevrijd hebben. Een uniek monument ter herinnering aan de hand van het verhaal over een Britse soldaat van de Welch division. Enkele Britse veteranen zullen, in bijzijn van burgemeester A. Verhoeven en pastoor M. Vankan, het herdenkingsmonument onthullen. Pastoor M. Vankan is tevens initiatiefnemer van dit herdenkingsmonument. Onder begeleiding van schutterij St. Jan en fanfare Aurora vertrekt een speciale stoet om 14.30 uur bij de kerk St. Johannes de Doper in Baexem. De veteranen zullen in authentieke oorlogsjeeps meerijden en er zullen ook Banierdragers Bond van Wapenbroeders meelopen. De stoet waarin iedereen mee kan lopen, gaat naar Café de Staasie, gelegen aan de Stationstraat 15, waar de ceremonie om 15.00 uur zal beginnen. Na afloop kunnen diegenen die geïnteresseerd zijn gratis een klein boekje afhalen. Hierin staat de geschiedenis beschreven en enkele verhalen van Britse veteranen.

Naar aanleiding van dit evenement heeft dorpscoöperatie Hart voor Baexem bedacht om van deze Kermiszaterdag in Baexem een ‘British Day’ te maken. Iedereen is daarom vanaf 16u van harte welkom om in de kermis tent op het Kerkplein van een gratis ‘small high tea’ te komen genieten.

Om 17.30 zal Spar Synco, na een flinke verbouwing, op ludieke wijze opnieuw geopend worden met medewerking van De Neederlanden, schoolkinderen en pastoor Vankan. Daarna zal er een barbecue zijn waar iedereen tegen een geringe vergoeding aan kan deelnemen. 

Share

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsflits